Szponzorált tartalom

FELÉPÜLÖK
FELÉPÜLÖK

FELÉPÜLÖK – felépülést, élethosszig tartó derűs józanságot kínál ez a bentlakásos intézmény. Kényelmet, diszkréciót, természetközeliséget és az alkoholbetegség kezelését.

Az alkoholizmus szinte észrevétlenül alakul ki, és míg kezdetben nem okoz fizikai károsodást a szervezetben, később kialakulhat a májkárosodás, a vénás tágulatok, szívproblémák, felszívódási zavarok, idegrendszeri károsodások is. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy az alkoholizmus maga a fő betegség ilyenkor, legalábbis az érintettek is hajlamosak tagadásban élni.

A FELÉPÜLÖK a Minnesota-modellen alapuló terápiájának egyik alapvetése, hogy az alkoholizmus maga a fő betegség. Meggyógyítani, kezelni nem lehetséges megszégyenítéssel, érzelmi zsarolással, megalázással, veszekedéssel. A családtagoknak sajnos nem nagyon vannak más eszközeik erre, de a FELÉPÜLÖK terápiája során a családtagok is részt vesznek csoportos konzultációkon, edukációs előadásokon, ahol megtanulják, hogy mit tehetnek a családtagjuk gyógyulásáért. Sok-sok fájdalom, keserűség gyűlik fel ilyenkor a családtagokban, azonban ha valaki elkötelezett a gyógyulás iránt, a megoldás mindig megjelenik.

Ezt a megoldást kínálják a FELÉPÜLÖK, egy olyan 28 napos bentlakásos programot, ahol hétvégén a családtagok látogatást tehetnek. A természet közelében, mindentől elzártan van a központ, nincsenek tehát turisták a közelben, de van naponta séta a természetben. Ami szintén hozzájárul a gyógyulás folyamatához.

De hogy mit is kínálnak pontosan a FELÉPÜLÖK? 120 óra tematikus, vezetett csoportfoglalkozást, 48 óra egyéb programot, ami a felépülést támogatta és 34 órányi szabadidős programot a természetben, ezen kívül pedig tematikus családi napot. Természetesen a bent töltött 28 nap alatt teljes ellátást biztosítanak, napi háromszori étkezéssel és sportolási lehetőségekkel is.

Jó tudni, hogy a jelentkezés folyamatos, tehát aki úgy érzi, bármikor jelentkezhet a honlapon megadott elérhetőségeken. A terápia alapját a Minnesota-modell adja, ami az Amerikai Egyesült Államokból származik, és ott a bentlakásos intézmények mintegy négyötöde dolgozik ezzel a módszerrel. Az 1950-es években már megfogalmazták alapelveiket, melyek egyike, hogy az alkoholizmus betegség. Tehát a kezelését is úgy kell megkezdeni, hogy ennek tudatában vagyunk. A központban világszerte, így Magyarországon, a FELÉPÜLÖK-nél is, többségében olyan addiktológiai szakemberek nyújtanak segítséget, akik maguk is gyógyult alkoholisták.

A Minnesota-módszer szemlélete a 12 lépéses, anonim önsegítő csoportok alapelvein alapszik, és mint már említettem, az alkoholizmusra betegségként tekint. Függőség, ami az élet minden területén jelen van, a fizikai, mentális és spirituális szinten is, így a kezelésnek is mindhárom területre hatással kell lennie. Csoportterápiával, felvilágosító előadásokkal, tanácsadással segítik a gyógyulást.

Az intenzív program 28 napos, ez alatt az idő alatt az érintettek elsajátítják azokat a technikákat, melyek segítenek leküzdeni a vágyat. Sokan szenvednek az alkoholizmus miatt, a családtagok és maguk az érintettek is. Ne gondoljuk azt, hogy az alkoholista ember boldog, amikor ihat. Lehetséges, hogy ez a kezdetekben így van, de később, amikor már beindult az ördögi kör, maga a beteg is szenved. Szenved, ha józan, hisz a testi tünetei elviselhetetlenek, és akkor is szenved, ha iszik. Mert nem is esik igazán jól, mert megint nem tudott uralkodni magán, mert megint legyőzte valami megfoghatatlan szörny, maga a függőség.

A FELÉPÜLÖK megmutatják a kiutat, hogy lehet józanul és boldogan élni, hogy nincs szükség alkoholra a boldogsághoz.